Sidosryhmäanalyysin 5 vaihetta

Mikä Sidosryhmä = joukko henkilöitä, tai henkilö, joihin projekti tai tiimin työ vaikuttaa positiivisesti tai negatiivisesti. Katso myös tämä artikkeli. Sidosryhmäanalyysi = työkalu sidosryhmien tunnistamiseen ja priorisointiin sekä sidosryhmien tarpeiden ja motivaatiotekijöiden ymmärtämiseen. Monesti sidosryhmäanalyysi on esillä projektien suunnittelun ja hallinnan yhteydessä, mutta suosittelen analyysin tekemistä myös operatiivisten tiimien kanssa. Voit myös tehdä harjoituksen oman…

4 ohjetta positiivisen palautteen antamiseen

  Nämä ohjeet perustuvat David Rockin Quiet Leadership -kirjaan (taas kerran – kyseisestä kirjasta löytyy iso kasa hyödyllisiä kysymyksiä ja ohjeistuksia 🙂 ). Ideana on antaa positiivista palautetta kerran päivässä viikon ajan, ja kirjata ylös, millainen vaikutus tällaisella positiivisen palautteen antamisella on sinuun sekä niihin henkilöihin, joille palautetta annat (tiimin / projektin vetäjän tapauksessa palautteen…

Rooli- ja vastuumatriisin 7 vaihetta

Mistä on kyse? Rooli- ja vastuumatriisi on yksinkertainen, mutta tehokas työkalu roolien ja vastuiden dokumentointiin. Matriisin avulla voidaan varmistaa, että kaikki tietävät omat ja muiden vastuut, sekä mitä tehtäviä millekin roolille kuuluu ja kenen kanssa tehtävät tehdään. Rooli- ja vastuumatriisi on yksinkertaisimmillaan taulukko tai “kartta” tehtävistä ja niihin liittyvistä rooleista, minkä avulla dokumentoidaan, kuka tekee…

Suunnittelu: Vuosikello

Kaiken takana on suunnittelu – Vuosikello

Vuosikello on kellotaulun muotoon tehty vuoden kalenteri, vuosisuunnitelma, jonka avulla yritys, organisaatio tai tiimi voi suunnitella ja aikatauluttaa vuoden tekemiset ja prosessit. Vuosikelloon voi laittaa kaikki (tiedossa olevat) vuoden aikana olevat tehtävät tai tapahtumat, kellon lisäarvo on nimenomaan siinä, että yhdestä kuvasta voi nähdä eri tehtävät ja prosessit sekä miten ne liittyvät toisiinsa. Vuosikello auttaa…

Mitä tiedät jo tällä hetkellä, ja tulet huomaamaan vuoden kuluessa?

”Mitä tiedät jo tällä hetkellä, jonka tulet huomaamaan vuoden kuluessa?” Tämä kysymys on Nancy Klinen “Time to Think” -kirjasta. Kysymyksenä mielenkiintoinen ja ajatushermoja kutkutteleva – mitä sellaista tiedämme jo nyt, jonka tulemme huomaamaan, kohtaamaan viikon, kuukauden, vuoden kuluessa  tai tietyn projektin aikana? Mitä tiedämme jo nyt, mutta emme halua “kohdata”? Kun koetamme ratkaista ongelmia, haasteita,…

10 kysymystä kuuntelusta – miten kuuntelen?

Tämä harjoitus on David Rockin kirjasta “Quiet Leadership”, ja sen tarkoituksena on havainnoida, millä tavalla “harjoitat” toisten ihmisten kuuntelua ja mitä kaikkia eri asioita kuuntelun aikana mielessä voi liikkua. Lisään myöhemmin kyseisestä kirjasta artikkeleiksi muita otteita, jotka täydentävät tätä harjoitusta, tällä voi kuitenkin lähteä hieman ihmettelemään ja pohtimaan omaa kuunteluaan 🙂 “Kuinka kuuntelen” Seuraavan kerran…